AJURVEDA

http://astrodita.si/wp-content/uploads/2018/02/white_divider_top.png

Ko sem se jaz srečala z Ajurvedo mi je spremenila življenje na večjih področjih. Predvsem mi je razširila pogled na moje zdravje, izgled in počutje, saj je šlo za celoviten pristop. Sprva sem bila »skeptična«, a so se hitro pokazali rezultati. Po dolgih letih sem na naraven način brez umetnih pripravkov izboljšala svoje zdravje in počutje (shujšala, odpravila kronične bolezni in spremenila miselne vzorce…). Ajurveda me je navdušila do te mere, da sem se začela izobraževati v tej smeri in uspešno zaključila tečaj branja pulza. Vse to tudi z namenom, da lahko pomagam, svetujem drugim na način, kako izboljšati zdravje in odpraviti ponavljajoče težave.

OSNOVNA RAZLIKA MED AYURVEDO IN KLASIČNO MEDICINO?

Ajurveda obravnava koren, vzrok problema. Klasična medicina pa obravnava simptome.
Ajurveda trdi, da je človekovo zdravje odvisno od skladnosti uma, duha in telesa. Klasična medicina trdi, da je izključno vzrok samo fizično bolezen.
Ajurveda meni, da je za zdravljenje treba pogledati osebo kot celoto in ne samo telo kot niz ločenih delov (npr. vzrok za bolezni srca, so pogosto čustvene narave in tukaj tablete veliko ne pomagajo, one samo površinsko prekrijejo težave in jih pri tem hkrati poglabljajo. In tako velja za vse druge bolezni).
Ajurveda govori, kako je naše telo popolno usklajeno in je vsaki njegov del povezan. Brez enega zdravega dela ni zdravja v celoti. Ajurvedo vsako živo bitje doživlja kot skladno in harmonično celoto in ne kot niz ločenih delov, ki jih je potrebno zdraviti.

KAJ JE AJURVEDA?

Ayurveda je najstarejši veda o zdravljenju na svetu, ki nam pomaga, da živimo bolj zdravo in zadovoljno življenje. Ayurveda dobesedno pomeni »znanje o življenju« in je najstarejši wellness program na planetu. To je naravno zdravljena in mnogi trdijo, da je Ajurveda najstarejši način zdravljenja na svetu, saj je bila osnova za grško medicino. Ajurveda je kompletna medicinska znanost, ki nudi rešitve za samozdravljenje vseh bolezni in nas uči, kako doseči harmonično, srečno in uravnoteženo življenje. Po Ajurvedi je vsako živo bitje kopija vesolja v malem , saj vse v človekovem telesu je tudi v vesolju in obratno.
Vse v naravi je sestavljeno iz petih elementov in sicer Etra (prostor), zraka, ognja, vode in zemlje.
Po kombinaciji teh petih elementov so nastale tri DOŠE (VATA, PITTA, KAPHA) oz. tri gonilna načela, ki so vzrok in posledica vsega, kar se dogaja v našem telesu in okrog njega. Vsak od nas je edinstven in vse tri doše oblikujejo našo osebnost. Po Ajurvedi so te tri osnovne življenske energije osnova za vse naše telesne in mentalne vzorce, kadar pridejo v neravnovesje in povzročajo bolezen.
Poznavanje lastne konstitucije in resnične narave je osnova za razvoj zdravja vsakega posameznika. Vaš Prakriti (dejanska narava) določa, kako reagiramo na specifična živila, barve, okuse in na splošno vse v življenju.

KADAR SO DOŠE V RAVNOVESJU

Če VATA(zrak+eter)prevladuje v vaši naravi, je vaše telo vitko, energično, igrivo, navdušeno, zabavno a tudi ranljivo. VATA OSEBE imajo veliko prijateljev in imajo radi spremembe. Osebam, ki so PITTA (ogenj+voda) prevladujejo ambicije in strasti in so dobri govorci, voditelji, dobro organizirani in usmerjeni v cilje. Druge značilnosti Pitte vključujejo inteligenco, pogum in fokusiranost. To so topli ljudje(ognjeni), srednje velike postave. Če v telesu prevladuje KAPHA doša (zemlja+voda) je oseba stabilna, dominantna in precej močne postave. To so mirni, nežni, sočutni ljudje z polno ljubezni in razumevanja. Vsak posameznik je sestavljen iz vseh treh doš, a v velikih primerih ena ali dve prevladujeta.

http://astrodita.si/wp-content/uploads/2018/12/unnamed.png

KADAR SO DOŠE V NERAVNOVESJU

Za vsako Došo in za vsak element obstaja stanje ravnovesja in neravnovesja. Neravnovesje je nekaj, kar v Ajurvedi imenujemo Vikriti.
VATA došo je potrebno uravnotežiti, če se počutite razpršeni, prestrašeni, ste pod stresom, pozabljate, če imate suhe ustnice in grlo, če trpite zaradi nespečnosti in ne morete spati…Kadar VATA v neravnovesju lahko občutite bolečine, hiperaktivnost, nervozo, ohlapnost kože, zaprtje in težave s koncentracijo…
Osebe z neuravnovešeno PITTA došo imajo pogosta vnetja, niha jim temperatura, imajo alergije, hude simptome menopavze, artritis…Ljudje ki jim je PITTA v neravnovesju so tudi zelo kritični in večinoma pod stresom, večinoma jim je vroče, jih obliva…
Ljudje z neuravnoteženo KAPHA došo so trmasti, depresivni, imajo željo po nadzoru vsega okrog sebe, nagnjeni k debelosti, leni, počasni (v smislu nič se jim ne da), obožujejo popoldanski spanec…

AJURVEDSKI NAČIN OBRAVNAVE

Cilj je balansirati doše in tako preprečiti ali ustaviti bolezen. V nasprotju z zahodno medicijo, ki zdravi simptome, je v Ajuruvedi cilj najti vzrok bolezni. Ajurveda ponuja številne načine za uravnoteženje telesa; kot je uravnotežena zdrava prehrana, zeliščni pripravki, masaže, meditacije, tehnika dihanja, aromaterapije, zvočne terapije… Z uporabo Ajurvedskih nasvetov v vsakdanjem življenju, kot je samozdravljenje boste naredili velik korak za sebe in svoje zdravje.

PULZNA DIAGNOSTIKA

Veste kaj je metoda pulzne diagnostike, katero so poznali pred našo dobo?

Pulzna diagnostika je tehnika odkrivanja in prepoznavanja simptomov ter vzrokov bolezni. Ti rezultati terapevtu omogočijo ugotoviti porušeno energijsko ravnovesje katero povzroča težave in obolenja. Cilj zdravljenja je odkriti vzrok bolezni ter povrniti ravnovesje telesu.
Največ literature o tem najdemo v tibetanski in kitajski medicini.
Na fiziološke mehanizme vpliva vsaka duševna in fizična bolezen, ki se neposredno občuti v spremenjenem srčnem utripu. Spremembe v srčnem utripu zaznamo veliko prej kot znake bolezni.